Social Flex Productions

In elk gevaar ligt een kans. Waar liggen die momenteel?

Datum: MAANDAG 11 mei 2020   |   Auteur: Jimmy Suon

De coronacrisis raakt iedere branche op een positieve als negatieve manier. Bij verschillende branches is er een enorme vraag naar het product en/of dienst. Hierbij kan er onder meer gedacht worden aan voedselproducenten, supermarkten, distributie en de zorg. Branches waar het minder gaat en/of stilstaat kan er gedacht worden aan de horeca, maar ook wel ICT. Maar hoe zit het met de werknemers? Is daar genoeg werk?

Supermarkten, distributie en zorg

Er wordt steeds vaker online boodschappen gedaan tijdens de coronacrisis. Om aan deze vraag te voldoen, zijn supermarkten genoodzaakt om uit te breiden door meer personeelsleden aan te nemen. Zij zijn met name opzoek naar magazijnmedewerkers die bestellingen klaarmaken. Vanwege de drukte doen de supermarkten het goed en was de omzet ook fors gestegen in de maand maart en april. Hoewel het volgens onze minister-president Mark Rutte niet nodig was om zoveel te gaan kopen, kopen wij juist meer. Met name ook omdat de horeca is gesloten.

Daarnaast zijn er ook extra handen nodig bij de voedselproducenten. Hoewel de drukte op dit moment meer genormaliseerd is, is het niet minder druk bij de voedselproducenten. Vanwege het hamstergedrag van consumenten, is er juist extra vraag ontstaan. Bijvoorbeeld bij groothandels in zaden, peulvruchten en granen.

Ook bij de distributie is het erg druk. Zo is het voor de pakketbezorgers van PostNL net zo druk als bij Sinterklaas of bij kerst. Zij zien hun werkdruk verhoogd worden met het toename van pakketjes en maken hierdoor overuren. Het voordeel voor hen is, is dat het niet druk is op straat en hierdoor de verkeersdoorstroming veel beter is dan normaal. Daarnaast zijn de pakketten en stops toegenomen, doordat elke besteller thuis zit. Ook voor deze sector is het zo dat zij zoeken naar werknemers.

Voor de zorgsector is het een hele uitputtingsslag voor de medewerkers. De werkdruk is enorm en er wordt veel overuren gemaakt van 12-uur. Het tekort aan personeel zorgt ervoor dat oud-zorgmedewerkers worden teruggevraagd om in deze tijden een handje te helpen. Het gaat om coassistenten, artsen en verpleegkundigen, maar ook mensen die vroeger in de zorg gewerkt hebben.

Horeca en ICT

De horeca is een van de zwaarst getroffen sector van de coronacrisis. Veel horecaondernemers zijn vooral bezig met: hoe overleven we dit gebeuren? Zo proberen zij met man en macht de eindjes aan elkaar te knopen door bijvoorbeeld het bezorgen van maaltijden of voedselboxen. Werknemers met een tijdelijk of een flexcontract hebben het zwaar te voorduren, en daarmee wordt er vooral de jongeren getroffen.

Voor de meeste ICT-bedrijven geldt dat de vraag naar producten en diensten in de komende maanden afnemen. Uit de belangenvereniging NLdigital blijkt dat zij steun vanuit de overheid nodig zullen hebben. Vier van de vijf ICT-bedrijven zien dat klanten hun opdrachten uitstellen, annuleren of betalingen opschorten. Ruim zeventig procent verwacht dat zij inkomsten zullen mislopen doordat nieuwe opdrachten uitblijven en huidige klanten in financiële problemen komen.

Voor andere ICT-bedrijven geldt dat zij hun business juist flink is toegenomen doordat zij thuiswerkplekken hebben of andere remote-diensten aanbieden. Dit is volgens NLdigital directeur Lotte de Bruijn van tijdelijke aard. ‘Door de economische impact van de coronacrisis zal ook in deze sector de vraag afnemen. Een ruime zestig procent verwacht dat zij overheidssteun nodig hebben om ontslagen en faillissement af te wenden. Tweederde van de ondernemingen denkt daarbij aan hulp om de salarissen door te betalen.

Kortom blijft het voor de supermarkten, hun toeleveranciers, distributie en zorg erg druk. Voor de horeca geldt dat zij naar manieren zoeken om te overleven. Vooral de jongeren onder de 25 jaar hebben het zwaar te voorduren. De meeste jongeren hebben een tijdelijk of flexcontract, hierdoor kunnen werkgevers makkelijker afscheid van hen nemen. Tot slot wordt het voor de meeste ICT-bedrijven lastig als er in de toekomst geen of weinig opdrachten komen en zullen zij de hulp van de overheid nodig hebben om ontslagen en faillissement af te wenden. Wat voor de ene sector een gevaar is, staat een ander sector voor mogelijkheden. Dit doet me denken aan een bekende citaat van John F. Kennedy, namelijk: ‘When written in Chinese, the word “crisis” is composed of two characters. One represents danger and one represents opportunity.’

VIDEO VACATURE

VRAGEN OF INTERESSE?